Landgoed Eysinga State is al eeuwenlang in handen van één familie. Ongeveer 60 jaar geleden werd besloten om het gebied open te stellen voor het publiek. Sindsdien kunnen bezoekers er recreëren. Hoe is het prachtige landgoed van vandaag de dag ontstaan?

Johan Vegilin van Claerbergen werd in 1722 grietman (burgemeester en rechter) van de gemeente Doniawerstal. In 2014 is hier de fusiegemeente ‘De Fryske Marren’ ontstaan. Vegilin kon er een stuk grond in bezit krijgen, tussen Sint Nicolaasga en Langweer.

Het was één en al wildernis, dus hij ontgon het gebied en voorzag het van afwateringsslootjes en akkers. Grote delen werden beplant met eiken en beuken. Tot op de dag van vandaag kunt u nog genieten van de eeuwenoude bomen in de bossen op het landgoed.

Huidig beheer

Na 50 jaar grietmanschap stierf Vegilin. Het aanzienlijke grondbezit van circa 400 hectare grond, waaronder de naar hem vernoemde bossen, liet hij na aan zijn enige kleinzoon. Dit was jonkheer Frans van Eysinga. Vandaar dat het landgoed dan ook ‘Eysinga State’ werd genoemd. Nazaten, woonachtig in het statige huis ‘Boschoord’, beheren het landgoed nog steeds.

Recreatiegebied

In 1960 is aan de rand van het landgoed een recreatiebedrijf gestart in een vrijgekomen boerderij, zodat gasten konden recreëren in een prachtige natuurlijke omgeving. Met de opbrengsten hiervan hielden de eigenaren het landgoed in stand. In de loop der jaren groeide dit recreatiebedrijf gestaag door, met steeds de nadruk op kwaliteit, rust en ruimte. Uiteindelijk zijn hier het prachtige vakantiepark Eysinga State en Camping Blaauw ontstaan.