Skûtsjesilen: heel Friesland trekt eropuit om dit jaarlijkse spektakel bij te wonen. Ook vanuit de rest van Nederland is er een grote belangstelling voor deze sport. Het evenement wordt dichtbij vakantiepark Eysinga State georganiseerd. Dat betekent dat u hier niets van hoeft te missen!

Skûtsjesilen zijn zeilwedstrijden met skûtsjes (stalen tjalken). De belangrijkste wedstrijdreeks is het SKS-kampioenschap. Deelnemers strijden tijdens 11 wedstrijden om de SKS-kampioenswimpel. De schipper die aan het eind van al deze wedstrijden het minst aantal punten heeft behaald is de winnaar.

Puntentelling bij Skûtsjesilen

Bij iedere wedstrijd krijgen de deelnemers punten. Het puntenaantal van de slechtste wedstrijd wordt van het totaal aantal punten afgetrokken. Als na de puntentelling blijkt dat 2 of meer skûtsjes op dezelfde plaats staan, dan is de volgorde van aankomst in de laatste wedstrijd bepalend. Het blijft dus tot op het laatste moment spannend…

Skûtsjesilen in 2017: mis het niet

U ziet het: skûtsjesilen is een jaarlijks terugkerend evenement waar u bij wilt zijn. Moedig de zeilers aan vanaf het water of de waterkant. Het SKS-kampioenschap 2017 vindt plaats van zaterdag 5 augustus t/m vrijdag 18 augustus. Mis het niet!